Bàner

Banyeres Digital - Les notícies de Banyeres de Mariola

Medi Ambient

Presentació d'un estudi al voltant de la recuperació de la conca del riu Vinalopó

Dimecres 26 de juny, a les 19 hores a la Casa de Cultura, tindrà lloc la presentació dels resultats de l’Estudi per a la mediació i participació en el procés de recuperació integral de la conca del riu Vinalopó desenvolupat per la Universitat de València.

L’estudi constitueix una primera radiografia de la complexa realitat socioambiental que envolta el riu i emfatitza en la necessitat de tindre en compte els usos, les pràctiques i els discursos diversos respecte al riu a l’hora d’implementar polítiques públiques concordes a les diferents necessitats i expectatives.

El Consorci de Residus Crea presenta a Banyeres de Mariola el servei d'ecoparcs mòbils

El Consorci de Residus Crea, que gestiona el tractament i eliminació dels residus del Pla Zonal 8, Àrea de Gestió A3, ha presentat a Banyeres de Mariola els dos ecoparcs mòbils que recorreran 12 de les 14 poblacions de les comarques del Mitjà i Alt Vinalopó, així com de l'Alcoià que comprèn l'entitat consorciada i que han entrat en funcionament el dimarts 18 de juny.

El president en funcions del Consorci Crea, Francisco Javier Esquembre, ha precisat que «s'ha dissenyat un calendari que permetrà als veïns i veïnes de cada municipi saber quin dia comptaran amb l'ecoparc prop de sa casa en haver-se establert dies fixos per als desplaçaments per a facilitar el reciclatge. Amb el temps anirem millorant la presència dels ecoparcs perquè el més important, a més de facilitar el reciclatge als veïns, és el valor mediambiental d'aquest servei».

D'aquesta manera, el servei es desenvoluparà de dimarts a diumenge de manera que els dimarts hi haurà ecoparc a Onil i Salines; els dimecres a Banyeres de Mariola, el Pinós, Castalla i Monòver; els dijous a Saix i Biar; divendres a Petrer i Beneixama; dissabtes a Elda i diumenges a Villena. En horari de demà o tarda en funció del municipi.

Així mateix, a través de la web i dels perfils del Consorci Crea en Facebook i Twitter es donarà compte de les visites, així com dels llocs en els quals s'instal·laran els ecoparcs, ja que encara que en tots els municipis es mantindrà la mateixa ubicació, en alguns casos hi haurà alguna modificació.

El Consorci Crea realitzarà igualment, a partir del mes de juliol i en coordinació amb els ajuntaments, una sèrie de xerrades informatives per a públic adult sobre gestió de residus en les quals es posarà l'accent en la necessitat de reutilitzar i reciclar, i s'explicarà quins residus es poden dipositar als ecoparcs mòbils.

L'ecoparc mòbil és una instal·lació que permet la recollida selectiva d'una gran varietat de residus perquè siguen gestionats de manera correcta i sostenible sense cap cost per als usuaris. Allí podran dipositar-se residus especials com fluorescents, bombetes elèctriques, bateries, piles, olis minerals, pintures, material fotogràfic, envasos contaminats amb químics, radiografies o cartutxos de tinta, entre altres, a més de voluminosos (electrodomèstics i mobiliari), fustes, enderrocs o residus verds. Al mateix temps, el ecoparc també pot rebre un altre tipus de residus com paper, cartó o envasos lleugers.


Les filaes han reciclat un total d’11.700 kg de vidre durant les passades festes

La campanya “La Reconquesta del vidre”, que ha tingut vigència durant les passades festes de Moros i Cristians, ha possiblitat la recollida per al seu reciclatge d’11.700 kg de vidre. En la campanya han col·laborat de manera especial les 10 filaes participants en la festa local. 

La iniciativa d’Ecovidrio, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament de Banyeres de Mariola, ha aconseguit que cada fester/a del municipi haja reciclat una mitjana de 4,03 kg d'envasos de vidre dipositats als contenidors assignats a la campanya, amb una xifra total de 44.577 envasos. Pel que respecta al caràcter motivador de la campanya, la filà Maseros ha sigut la guanyadora del sorteig d’un miniglú i un lot de productes de la terra envasats en vidre. 

Segons les dades disponibles corresponents a 2018, el veïnat de Banyeres de Mariola ha reciclat un total de 141.210 kg de vidre. La xifra comporta una mitjana de 19,9 kg d'envasos reciclats per cada habitant, alhora que a Banyeres de Mariola es localitzen un total de 39 iglús de recollida selectiva de vidre, situant-se la xifra mitjana d’usuaris en 182 per contenidor.

Participació local en la campanya ‘El repte del reciclatge’

El dia 3 d’abril, Banyeres de Mariola participa en la campanya ‘El repte del reciclatge’, com una forma de conscienciació de la població sobre la importància del reciclatge i amb la finalitat d’oferir noves utilitats alsrecipients que es dipositen als contenidors.

La ‘Furgoneta del Reciclatge’ visitarà la localitat des de les 9 a les 14 hores amb la realització d’activitats de carrer a la zona del Mercat Municipal, incloent una xerrada a les 11h. a la Llar del Jubilat. Així mateix, hi ha previstes activitats a l’IES Professor Manuel Broseta des de les 9 a 13 hores.

La campanya, desenvolupada per la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i l’empresa Ecoembes, en col·laboració amb el Consorci de Residus CREA, s’ha iniciat al municipi d'Onil el dia 22 de març i finalitzarà el 24 d'abril a Villena. Durant aquest període recorrerà les localitats de Banyeres de Mariola, Biar, Elda, Monòver, Onil, Petrer, El Pinós, Saix, Salines, Villena i la mancomunitat Beneixama-el Camp de Mirra-la Canyada.

La campanya es troba emmarcada en el Pla d’Acció d’ Envases de la Comunitat Valenciana per al període 2016-2020.

La biotrituració com alternativa a l’ús del foc a l’àmbit de la Serra Mariola

El secretari autonòmic de Medi Ambient, Fran Quesada, acompanyat per la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, Delia Álvarez, i alguns alcaldes de les poblacions de la Mariola, han visitat els treballs de biotrituració de restes agrícoles que la Conselleria promou com alternativa a l'ús del foc agrícola al Parc Natural de la Serra de Mariola. Les noves unitats de biotrituració de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural estan operatives i han superat el seu període de formació específic. El seu treball consisteix en la trituració de les restes vegetals que l'agricultor genera en la seua feina i que fins ara s'eliminaven mitjançant la crema. Ara les restes es gestionaran deixant el material triturat a la parcel·la perquè l'agricultor l'incorpore al terreny, el que comportarà l'augment de la matèria orgànica i l'increment de la humitat del sòl.

Per als parcs de la serra de Mariola i de la Font Roja, el punt d'eixida de les brigades està ubicat a Banyeres de Mariola i les zones d'actuació abasten els municipis de Bocairent, Alfafara, Agres, Muro d'Alcoi, Cocentaina, Alcoi, Ibi i Banyeres de Mariola. En total, en aquest primer període de funcionament es donarà servei a 59 parcel·les amb una superfície total aproximada de 44 hectàrees.

La visita del secretari autonòmic i de la directora general ha servit per a reunir-se amb els quatre alcaldes del «Consorci Ombria de la Serra Mariola», que integra els municipis de Banyeres de Mariola, Bocairent, Agres i Alfafara per comentar el projecte d'innovació que s’està posant en marxa i que fomenta noves possibilitats d'aprofitament de la biomassa residual. A la reunió també s'ha parlat de la promoció del compostatge de qualitat perquè puga ser utilitzat pels municipis com un element més a sumar a l'economia local.

Pàgina 1 de 32

Naix el Club Esportiu Promeses Banyeres de Mariola de futbol
dijous, 1 d'agost de 2019
El passat 27 de juny el Club Esportiu Promeses Banyeres de Mariola anunciava en les xarxes socials el seu naixement. «Naix un projecte il·lusionant... Llegiu-ne més...
7a edició del Rural Film Fest
dimecres, 24 de juliol de 2019
Del 31 de juliol al 4 d’agost tindrà lloc la setena edició del Rural Film Fest, el Festival Internacional de Cinema Rural i Medi Ambiental, de... Llegiu-ne més...
Cap de setmana dedicat als actes religiosos de la Malena
dissabte, 20 de juliol de 2019
La població de Banyeres de Mariola viurà la fi de les festes de La Malena en el tercer cap de setmana de juliol amb la celebració dels actes... Llegiu-ne més...
Un incendi crema al voltant de 900 Ha entre Beneixama i Fontanars i obliga a desallotjar vora de 80 persones
dimarts, 16 de juliol de 2019
Al voltant de 900 hectàrees cremades i 80 persones desallotjades de casetes de camp i xalets és el balanç provisional de l’incendi originat el... Llegiu-ne més...
Arriben els dies grans de la festivitat de la Malena
dissabte, 13 de juliol de 2019
Amb l’arriba de la segona quinzena de juliol, els actes amb motiu de la festivitat de la Malena arriben al seu punt àlgid amb la celebració... Llegiu-ne més...
El PSOE nega que haja negociat les retribucions amb Compromís
dijous, 11 de juliol de 2019
El grup municipal del PSOE, integrat pel regidor Fernando Sempere, ha desmentit els comentaris extesos a les xarxes socials que asseguren la... Llegiu-ne més...
RSS

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis, així com l’experiència de l’usuari al navegar per la web. Més informació. Accepte